Anzii

Fărcaş Bianca

  • Anzii – Leagănul unei civilizaţii misterioase

Când vorbeşti despre Anzi, gândul te duce la acei munţi pe lângă care orice superlativ pare o chestiune măruntă nesemnificativă. Sunt munţii în care au inflorit civilizaţia Inca, un popor dispărut şi care a lăsat oamenilor prezentului tot felul de mistere, care mai de care mai greu de descifrat.
Anzii se întind în America de Sud pe o lungime de peste 7600 km, de la Marea Caraibilor, în nord la Capul Horn, în sud. Cea mai mare altitudine se înregistreaza în vîrful Aconcagua ( 6959 m ), iar lăţimea maximă este de 650 km în sectorul central ai Anzilor Bolivieni. Numeroşii vulcani întâlniţi în lungul acestui lanţ sunt fragmentaţi de mai multe aliniamente tectonice care au determinat un vulcanism foarte activ. De fapt acest areal vulcanic se înscrie în celebrul Cerc de foc al Pacificului. Culmile cele mai înalte sunt acoperite cu numeroşi gheţari şi sunt brăzdate de văi glaciare cuaternare şi actuale.

  • Anzii de nord

Se extind între ţărmul Mării Caraibilor din nordul Americii de Sud, statele înscrise în acest areal fiind Ecuador, Columbia şi Venezuela. Aici iese în evidenţă nordul orografic Noda di Pasto, din care porneşte spre nord o serie de cordiliere, cum ar fi Cordillera Occidental, Siera de Merida, separate de depresiuni intramontane situate la peste 3000 m.
În Anzii Nordici se înregistrează cea mai mică lăţime a lanţului andin, de 150 km. Aceştia sunt munţii remarcaţi prin complexitatea litologică, rocile cristaline alăturându-se celor sedimentare şi vulcanice. Numeroase vârfuri reprezintă conurile unor vulcani strânşi, bine păstrate, acoperite de zăpezi persistente.
Platourile înalte de peste 3000 m alcătuite de gresii şi de roci vulcanice au aspectul unor câmpii înalte. În Anzii de Nord, clima prezintă aspecte diferite de la un sector la altul, astfel că în regiunea carabiană până la 1800 m şi 2800 m, clima este una de tip temperat iar la peste 2800 m, clima rece este cea specifică. Precipitaţiile oscilează şi ele de la 1200 mm/an, în Anzii Ecuadorului la peste 3500 mm/an în cordiliera mediană, pe flancurile externe. Limita zăpezilor permanente oscilează de la 5000 mm în Peru, la 15 grade latitudine sudică, ca urmare a condiţiilor locale.
Machu Pichu este unul dintre numeroasele situri arheologice din Anzii Peruvieni situată la 3500 m altitudine, pe dreapta râului Urubamba. Machu Pichu este unicat între oraşele istorice ale lumii civilizate, impunându-se în primul rând prin izolarea sa, care o făcea imposibil de cucerit. Este un ansamblu de palate şi de temple, de sute de case în jurul cărora au fost amenajate complexe de terase pentru culturi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: