Dublin

Boloaga Mioara

  • Transporturi

Dublin este centrul reţelei irlandeze de transport. Portul din Dublin (Dublin Port) este cel mai mare port al ţării, şi Aeroportul din Dublin (Dublin Airport) este cel mai important aeroport din Irlanda,cu cel mai mare trafic de pasageri de pe insulă. Principale gǎri ale oraşului sunt Gara Heuston şi Gara Connolly.Gara Heuston este folosită pentru servicii feroviare ce merg spre sudul Irlandei în timp ce Connolly serveşte rutele spre Comitatul Sligo şi spre Irlanda de Nord.

Click pentru mărire

  • Aeroportul din Dublin

Click pentru mărire

  • Şosele

Oraşul este traversat de numeroase şosele şi autostrăzi naţionale. Printre cele mai importante este şoseaua M50, autostradă cu două benzi în fiecare direcţie ce conectează părţile sudice, vestice şi nordice a oraşului. M50 e înca în construcţie, planul de dezvoltare este acela de a adăuga încă o bandă în fiecare direcţie şi de a completa şoseaua ca să înconjoare tot oraşul.

  • Transportul în comun

Click pentru mărire

Dublin avea în ultimele decenii un sistem de transport Shukar în comun destul de slab dezvoltat. După anii 1990, investiţiile în acest sistem au crescut şi acum oraşul are un sistem mai avansat şi mai modern pe plan european.
Oraşul are o linie de trenuri suburbane – Dublin Area Rapid Transit, sau DART. Trenurile sunt destul de rapide deşi acoperirea liniei nu e potrivitǎ pentru mărimea oraşului. În afară de sistemul feroviar există un sistem de tramvai, deschis în 2004, care se numeste Luas. Acest sistem e unul modern şi eficient, şi e compus din două linii ,una verde şi una roşie , care conectează gările principale a oraşului şi realizează o legătură rapidă între centru şi suburbiile din sudul oraşului.
Al treilea sistem de transport în comun este cel al autobuzelor, administrat de Bus Átha Cliath sau Dublin Bus. Reţeaua de autobuze, care are peste 200 de rute, e extensivă daca luam in considerare marimea orasului. Există şi o reţea de 24 de linii de autobuze de noapte numite NITELINK.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: