Tokyo într-o clipire

Cândea Răzvan

  • Tokyo intr-o clipire

Cea ce avea sa fie oraşul Tokyo a apărut pentru prima dată în istorie în secolul XII, fiind un sat numit Edo, situat în zona unde râul Sumira se varsă în Golful Tokyo; oraşul nu a avut o importanţă prea mare până în 1650, când a fost cucerit de Tokugawa Ieyasu. Până în secolul XVIII Edo devenise un important centru comercial, cultural şi politic. În anul 1868 curtea imperială a fost transferată la Edo şi numele oraşului a fost schimbat în Tokyo.

Oraşul acesta a devenit cea mai mare suprafaţă urbană, capitala Japoniei şi una dintre cele mai dens populate metropole din lume. Tokyo este situat la jumătatea coastei de est a insulei Honshu, cea mai mare dintre cele patru insule principale din arhipelagul Japoniei, ocupănd o mare parte din sudul câmpiei Kanto(cea mai intinsa suprafata de teren plat din Japonia)

Tokyo are o economie deosebit de mare ce cuprinde: comerţ, finanţe, asigurări, producţie, transport, etc. Cel mai mare complex industrial din Japonia este Regiunea Industriala Keihin, ce se află între Tokyo şi Yokohama. În Tokyo, tipărirea şi publicarea se află pe primul loc în cadrul industriilor producătoare, având un procent de 20%.

Portul din Tokyo s-a extins rapid în ultimii ani, ajungând acum să fie pe locul 2 în Japonia în privinţa valorii comerţului (după Yokohama).

Prima cale ferată din Tokyo şi totodată din Japonia a fost construită în 1872, între oraş şi portul din Yokohama. Un sistem de cale ferata cunoscut sub numele de „tren glonţ” (datorita vitezei şi formei locomotivei) a fost inaugurat în 1964.

Majoritatea străzilor din Tokyo au valoare istorică şi sunt înguste, ceea ce le face nepotrivite pentru automobile.

Cel mai mare aeroport din Tokyo este Aeroportul Narita. Peste 20 milioane de pasageri folosesc acest aeroport în fiecare an.

Tokyo reprezintă centrul mass-media şi de comunicaţii al Japoniei. În 1990 Tokyo a fost oraşul cu cele mai multe linii telefonice din lume.

Tokyo este cea mai mare zonă urbană din lume, având peste 27 milioane locuitori. În Metropolă densitatea populaţiei este de 5443 loc/km2, iar în cele 23 de cartiere de 13000 loc/ km2, în timp ce în Japonia densitatea populaţiei este de 328 loc/km2. Problemele ce apar datorită aglomeraţiei sunt: blocaje de trafic, preţuri foarte mari la chirii, poluarea sonora şi a aerului, etc.

Pentru că este capitala şi centrul comercial al ţării, Tokyo atrage emigranţi din toate colţurile ţării. în special aceştia sunt tineri ce vin la colegiu sau la universitate şi de cele mai multe ori rămân pentru a munci. În Tokyo este un număr mare de imigranţi străini, în special din Coreea, China, SUA şi Filipine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: