Experience Music Project

Oana Hărşan

Experience Music Project este un muzeu interactiv inspirat de muzica populară americană. Muzeul a fost fondat de Paul Allen şi Jody Patton şi conţine cea mai mare colecţie Jimi Hendrix din lume. Muzeul se află in Seattle, Washinghton, lângă turnul Space Needle (184 metri), cel mai cunoscut simbol al Seattle-ului.

Design-ul a fost realizat de Frank Gehry, asemănându-se ca structură cu alte construcţii săvârşite de firma acestuia, ca Muzeul Guggenheim din Bilbao,Spania, sala de concerte Walt Disney din Los Angeles şi Turnul Gehry din Hanovra, Germania, fiind executate din tabla de oţel.

Partea centrală a construcţiei, numită “Sky Church” (tr. Biserica cerului) este gazda lui Jimi Hendrix, dar şi a altor vedete rock, acolo aflându-se un ecran de 12 metrii lăţime şi 21 de metrii lungime, unde se vizualizează filme biografice.

În partea de nord-vest a clădirii se găsesc exponate din istoria muzicii populare din zona respectivă, cum ar fi: Bing Crosby, The Kingsmen, Heart, Nirvana, Pearl Jam.

Muzeul n-a fost un succes financiar, de aceea, pentru a strânge mai multe fonduri, s-au organizat expoziţii care nu aveau de-a face nimic cu muzica sau cu SF-ul, de exemplu “Double Take: From Monet to Lichtenstein”, unde au fost expuse faimoase lucrări ale lui Van Gogh, Renoir, Picasso, şamd.

Deoarece unii critici considerau că preţul ridicat al unei vizite face din muzeu un obiectiv turistic, şi nu un obiectiv cultural, preţurile au fost reduse la jumătate, şi sunt organizate multe vizite şcolare, pentru că: “Viitorul unui om, ca şi al unei lumi, se construieşte, nu se visează”-W. R. Davies.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: