Viaţa la cei doi poli

Zavela Ioana

  • Viaţa la cei doi poli

Polul Nord este cel mai înalt punct al axei terestre, situat în Marea Glaciară Artică. Exploratorul Robert Edwin Peary este considerat a fi primul om care a ajuns la Polul Nord. Peary ajunge aici în aprilie 1909 împreună cu asistentul lui şi cu patru eschimoşi.

Polul nord geografic este situat la circa 1.600 km de polul nord magnetic, care se află în insula Bathurst din Canada. Spre deosebire de Polul Sud, Antarctica, la polul nord nu există pâmânt, ci doar o calotă de gheaţă, care pluteşte în Marea Glaciară Arctică, cuprinsă între coastele Asiei, Europei, şi Americii. Această mare comunică cu Oceanul Pacific de-a lungul strâmtorii Behring şi cu Oceanul Atlantic. Suprafaţa globală a acestei mări este de circa 14.000.000 km. Adâncimea ei este în medie de circa 1.500 m, având cel mai adânc punct de 5450 m. Doar americanii şi ruşii ştiau iniţial de această zonă pe care o foloseau în scopuri militare. Doar după sfârşitul războiului rece, aceste informaţii au devenit disponibile pentru toţi oamenii de ştiinţă. Există un pol geografic şi un pol magnetic al pământului, polul nord este de fapt punctul cel mai nordic al pământului.

Clima Polului Nord este mai caldă decât cea a Polului Sud, deoarece se află la nivelul mării în mijlocul unui ocean (care acţionează ca un rezervor de căldură). Iarna temperaturile de la Polul Nord pot varia între -43 ° C şi -26 ° C. Marea de gheaţă de la Polul Nord este de obicei, în jur de doi sau trei metrii grosime. Studiile au sugerat faptul că grosimea medie a gheţii a scăzut în ultimii ani, deşi această idee este în acelaşi timp contestată.

  • Fauna Polului Nord

Urşii polari sunt se găsesc la Polul Nord, foarte rar urcă mai sus de paralela 82, din cauza lipsei de hrană.

Un urs polar adult, de sex masculin, cântăreşte în jur de 300 – 600 de kg, în timp ce o femelă adultă cântăreşte jumătate din greutatea masculului.

Polul Sud este partea cea mai sudică a planetei noastre, fiind aşezat pe axa de rotaţie a globului pământesc având coordonatele geografice 90° latitudine sudică, fiind situat pe continentul Antarcticii, într-o regiune îngheţată tot timpul anului (gheaţă veşnică), cu altitudinea de 2.800 m. Primul care a atins polul acesta, fiind într-o expediţie de cercetare, a fost Roald Amundsen împreună cu echipa lui de exploratori, la data de 14 decembrie 1911. Concurentul lui Amundsen, Robert Falcon Scott atinge ţelul cu o lună mai târziu. Pe drumul de întoarcere Scott şi echipa lui mor din cauza foamei şi a frigului. Polul Sud este în Antarctica, care este al cincilea continent ca dimensiune. Cu excepţia a câtorva văi mai protejate şi uscate din munţi, acest teritoriu vast este acoperit de un strat de zăpadă şi gheaţă. Pe alocuri, gheaţa are o grosime de 3 km. Deşi Antarctica arată ca un imens deşert alb, marele Ocean de Sud care îl înconjoară este plin de peşti, foci, balene şi delfini. Tot în acest loc se găsesc pinguinii imperiali. Femelele pinguinilor imperiali depun un singur ou în mai şi apoi se întorc în mare până când puii ies, în iulie. Între timp, masculii pinguini se strâng pe gheaţă pe întreaga perioadă a iernii geroase, încălzindu-şi ouăle pe picioare. Când puii ies, mamele se întorc pentru a îi hrăni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: