Întunecarea globală

Bărbat Ariana şi Dragomir Anca

  • Întunecarea globală

Poluarea stă la baza fenomenului de încălzire globală, dar si în spatele unui fenomen mai puţin mediatizat pană acum, numit de specialişti Intunecare Globală. Măsuratorile realizate timp de patru decenii, între anii 1960 si 2000, au scos la iveală o scădere a capacităţii razelor solare de a atinge suprafaţa Pămantului. Intunecarea Globală presupune un efect de răcire care a mascat parţial adevărata putere a Incălzirii Globale.
Documentarul BBC “Horizon”, regizat de David Sington, ridică problema Intu­necării Globale. Autorul ar­gu­mentează că acest fenomen nou descoperit va produce reevaluari importante in ceea ce priveste efectele Incălzirii Globale.

Deşi este acceptată in prezent doar la nivel de teorie, Intunecarea Globală, spun specialiştii, a fost cauza reală care a provocat decesul a sute de mii de oameni, prin anii ’80, care au murit de foame in Etiopia. Povestea a inceput in anul 1960, cand Gerry Stanhill, un biolog englez, a fost chemat in Israel pentru a proiecta un sistem de irigatii.

Biologul trebuia să măsoare capacitatea Soarelui de a lumina această ţară. Nu s-a intamplat nimic spectaculos la momentul respectiv. Surpriza a apărut abia peste 20 de ani, cand Stanhill a repetat măsuratorile. El a constatat atunci, cu stupoare, că intensitatea luminii solare scăzuse in Israel cu 22 la sută!

Biologul a făcut în continuare cercetări pe această temă şi a descoperit o scădere a cantităţii solare cu 10 la sută şi în Statele Unite, cu aproape 30 la sută in cateva zone din Rusia si cu aproximativ 16 la sută în insulele britanice. Deşi efectul este variabil de la o regiune la alta, la nivel global s-a inregistrat un declin al cantităţii radiaţiilor solare cu 1-2 la sută.

Gerry Stanhill şi-a denumit descoperirea “Intunecarea Globală”, dar lucrarea sa ştiinţifică, editată în 2001, nu a fost primită cu prea mare entuziasm de către mulţi cercetători. Iniţial, experţii s-au arătat sceptici faţă de noua descoperire a lui Stanhill, atitudinea lor fiind una firească: mai puţină energie solară ar fi trebuit să răcească planeta, cand, în realitate, toţi oamenii vorbeau despre o incălzire accentuată a Pămantului.

Abia recent cercetările biologului englez au fost confirmate de nenumaraţi oameni de ştiinţa care au utilizat modalităţi diferite pentru măsurarea intensităţii luminii solare, dar care au ajuns la acelaşi rezultat: puterea de luminare si de incalzire a Soarelui asupra Pămantului este din ce in ce mai scăzută. In anii 2000, teoria Intunecării Globale a fost recunoscută la nivel mondial.

Intunecarea Globală este produsă de poluare. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinta in urma a patru ani de cercetări ce au avut loc în Insulele Maldive din Oceanul Indian.
Cărbunele, petrolul si lemnul arse in maşini, centrale sau bucătării nu produc numai dioxid de carbon invizibil, principalul gaz cu efect de seră, responsabil pentru Incălzirea Globală, ci şi particule atmosferice minuscule vizibile de cenuşa, funingine, compuşi de sulf si alţi poluanţi.

Aerosolii din atmosferă rezultaţi in urma activităţilor umane absorb astfel energia solară şi reflectă razele înapoi în spaţiu. De asemenea, aerosolii schimbă proprietăţile optice ale norilor. Poluatorii devin nucleul pe care se prind picăturile de apa care stau la baza formării norilor. Aceste picături fuzionează în jurul particulelor, dar aceeaşi cantitate de apă este repartizată în mai multe picături. Norii ajung să se constituie astfel dintr-un număr mai mare de picături mici. Din această cauză aerosolii transformă norii în adevărate oglinzi care trimit lumina Soarelui inapoi in spaţiu.

Norii mai au insă şi o altă proprietate: interceptează atat razele Soarelui, cat şi căldura radiate de pe Pămant. Interceptarea razelor solare are loc, de obicei, în timpul zilei. Radiaţia de pe Terra are loc noaptea, Pămantul pierzand astfel mai putină căldură.

  • Evaporarea dovedeşte Intunecarea Globală

In ultima jumătate de secol, rata de evaporare a apei dintr-un vas a fost atent supravegheată. Prin anii ’90, cercetătorii au fost surprinşi să constate ca rata evaporării scădea, desi normal li s-ar fi părut sa crească, avand în vedere Incălzirea Globală. Explicaţia a fost pusă pe seama Intunecării Globale. Mulţi meteorologi consideră rata de evaporare a apei dintr-un recipient ca fiind cea mai de seama dovadă a prezenţei Intunecării Globale.

Si poluarea produsă în urma traficului aerian ar putea fi socotită una dintre cauzele producerii Intunecării Globale. Din cauza traficului aerian constant din ultimii ani, nu a fost posibilă realizarea vreunui test prin care să se poată constata diferenţa de temeperatură care s-ar inregistra in lipsa acestui trafic. Dar şansa a venit odată cu 11 septembrie 2001, cand, în condiţiile opririi complete a traficului aerin civil din SUA, in unele regiuni s-au observat variatii de temperaturi de peste 1°C, ceea ce la nivel individual poate părea infim, dar la nivel climatic inseamnă foarte mult.

  • Eradicarea poluării, singura soluţie

Cercetătorii sunt neli­niştiţi acum că Intunecarea Globală protejează oceanele de puterea Soarelui si poate astfel perturbă modelul de precipitaţii din lume. Prin urmare, Întunecarea Globală are efecte devastatoare asupra climei. Seceta din Africa Sub-Sahariana din anii ‘70-’80 este un exemplu. Atunci au murit mai mult de un milion de persoane pentru ca in regiune nu mai plouase vreme de 10 ani. Studiile recente au demonstrat ca Întunecarea Globală a schimbat cursul musonului sezonal din regiunea respectivă, modificand practic traseul ploilor tropicale. Cercetătorii sunt acum ingrijoraţi pentru Asia, acolo unde acelaşi muson aduce ploi pentru miliarde de oameni.

Întunecarea Globala însă a ţinut ascunse, ani de zile, efectele Încalzirii Globale, celălalt fenomen produs de poluare. Aici vorbim despre pericolul cel mai mare. Atâta timp cât aerosolii atmosferici vor împiedica razele Soarelui să mai atingă Pămantul, Incălzirea Globală nu se va face resimţită la adevărata ei putere. Pe de altă parte, tocmai aceste particule sunt vinovate pentru schimbări climatice aducătoare de secetă si moarte. Singura soluţie stă în reducerea poluării.

Lasă un comentariu